Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet heb je een kredietlimiet. Dat is het bedrag dat je maximaal mag lenen. Maar je hoeft het niet in een keer te gebruiken. Je mag steeds een beetje geld opnemen van het krediet. Net zo lang tot je de kredietlimiet bereikt. Heb je het maximale bedrag geleend en heb je daarna weer wat terugbetaald? Dan kun je weer lenen tot aan de kredietlimiet.

Een doorlopend krediet is vooral makkelijk als je niet meteen al het geld nodig hebt. Of als je niet weet hoeveel geld je nodig hebt. 

Hoe los je een doorlopend krediet af?

Je betaalt iedere maand aflossing en rente. De aflossing en de rente samen zijn meestal een vast percentage van de kredietlimiet. 

Een voorbeeld

Je hebt een doorlopend krediet van € 2.500,-. Je hebt met de bank afgesproken dat je iedere maand twee procent van dit bedrag terugbetaalt. Je betaalt dus iedere maand € 50,-. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. 

Hoe hoog is de rente?

Bij een doorlopend krediet staat de rente niet vast. De rente kan dus omhoog of omlaag.

Gaat de rente omlaag, dan betaal je minder rente en meer aflossing. Je kunt je lening dan eerder terugbetalen. Gaat de rente omhoog, dan betaal je meer rente en minder aflossing. Hierdoor duurt het langer voordat de lening is terugbetaald. Meestal blijft het bedrag dat je iedere maand betaalt hetzelfde.

Rood staan

Rood staan betekent dat je meer geld van je betaalrekening kunt halen dan je eigenlijk hebt. Je spreekt met de bank af hoeveel geld je maximaal rood mag staan. Dit is de kredietlimiet.

Er zijn meestal wel voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld één keer in de drie maanden weer geld op je rekening hebben staan. 

Je betaalt meestal veel rente als je rood staat.