Friday, June 14, 2024

8 tips voor het afsluiten van een lening.

Er bestaan in Nederland vele verschillende soorten leningen en kredieten. Wat is nu de beste lening in uw situatie? Waar moet u op letten bij het afsluiten van een lening en welke kredietverstrekkers bieden u nou de beste en goedkoopste lening aan. Het draait bij het vergelijken van leningen namelijk niet alleen om de laagste rente. Een factor als de laagste effectieve rente is veel belangrijker. De effectieve rente is namelijk de rente die uiteindelijk in rekening wordt gebracht. In de effectieve rente zitten namelijk ook nog andere kosten verwerkt die u straks moet gaan betalen zoals afsluitkosten en/of provisie. Voordat u echter naar de laagste rente zult zoeken is het misschien nog wel belangrijker om eens te kijken welke lening er nu het meest geschikt is in uw situatie. Wat is het doel van de lening? Wanneer wilt u de lening weer terugbetalen?

Neemt u deze tips eens rustig door en doe er uw voordeel mee.

Welke lening past het best bij u

Zoek eerst uit welke lening het meest geschikt is in uw situatie. Er zijn namelijk verschillende vormen van leningen en kredieten zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, een rentekrediet, een woz-krediet, een senioren lening, een bkr lening, een zakelijk krediet, een hypotheek enzovoort. Binnen deze leenvormen zitten vaak ook nog allemaal variaties. Bepaal dus eerst welke lening er het beste bij u past. Dit vereist misschien nu enige extra inspanning, maar kunt u straks veel geld en problemen besparen.

Vraag meerdere offertes op

Beperkt u zichzelf niet tot het opvragen van één offerte bij maar één bank, verzekeraar of andere kredietinstelling, maar vraag meerdere offertes op. Het aanvragen van een offerte is meestal geheel vrijblijvend en gratis en is tegenwoordig zeer eenvoudig online te doen.

Vergelijk meerdere offertes

Als u meerdere leningoffertes hebt aangevraagd heeft u ook alle kans om deze eens rustig te vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de aangeboden rente maar kijk vooral naar de effectieve rente. Dit is de rente die u uiteindelijk zal gaan betalen en waarin alle extra kosten ook zitten verrekend.

Zoek een passende looptijd

De looptijd moet passen bij het doel. Het afsluiten van een lening over 10 jaar voor een 2e hands auto die waarschijnlijk na een aantal jaren al weer wordt ingeruild, is niet aan te raden. Grote kans dat u bij het opnieuw inruilen van uw auto voor een andere auto, ook weer een nieuwe lening afsluit. Vaak is de oude lening dan nog niet afbetaald. Dit zou dan betekenen dat u dubbele lasten hebt en dus nog betaalt voor een auto die u niet meer bezit

Denk aan uw toekomst

Bij het bepalen van de hoogte van een krediet en het bepalen van wat u zichzelf kunt veroorloven, is het ook belangrijk om aan de toekomst te denken. Hoe zeker is uw inkomen, is er een kinderwens en of zijn er misschien plannen om in de toekomst minder te gaan werken. Over hoeveel jaar gaat u met pensioen? Zo zijn er allemaal situaties die uw financiële situatie in de toekomst kunnen veranderen. Probeer hier, voor zover als mogelijk, rekening mee te houden.

Wat kunt u aflossen

Er is een vuistregel die zegt, wat u niet kunt sparen kunt u ook niet aflossen. Met andere woorden als u niets kunt sparen moet u ook niet aan een lening beginnen. De kans is dan namelijk groot dat u deze straks niet kunt afbetalen met alle vervelende gevolgen van dien. U kunt door betalingsachterstanden een negatieve BKR registratie oplopen, waardoor u misschien in de toekomst weer lastiger een lening kunt afsluiten. Het is dus een goede test om eerst eens een periode het bedrag dat u zou moeten betalen vooreen lening te gaan sparen. Als dat lukt is de kans groot dat u ook in staat zult zijn om straks de lening af te betalen.

Leen niet meer dan nodig

De hoogte van de lening moet afhankelijk zijn van het doel van de lening. Alles wat u meer leent dan u nodig heeft geeft een hogere maandlast en betekent automatisch ook dat u meer aan rente moet betalen over een bedrag dat eigenlijk niet nodig had.

Beslis niet in 1 dag

Gun uzelf de tijd om een beslissing te nemen over welke lening nou het beste bij u past. Laat u ook niet extra haasten door de beperkte geldigheid van leningoffertes. Er zijn voldoende financiële instellingen die u graag een lening willen verkopen, zoek dus rustig naar de lening die het beste bij u past.

Show More