Tuesday, May 21, 2024

Wat is een AVB-verzekering?

Document pen ondertekenen vinger glas

Er bestaan veel verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten. De kans is groot dat je lang niet van alle beschikbare verzekeringen gehoord hebt. Toch is het als ondernemer slim om je eens goed te verdiepen in wat er zoal beschikbaar is. Want hoewel ondernemen draait om het nemen van risico’s, blijft het belangrijk om sommige grote risico’s goed af te dekken.

Om je op weg te helpen, bespreken we in dit artikel de AVB-verzekering. Wat is het precies, heb je het nodig en wat kost het zoal? Je leest het in dit artikel.

Waar staat AVB voor?

Laten we beginnen bij het begin. AVB staat voor Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven. De AVB verzekering is dus bedoeld om je bedrijf te beschermen tegen de mogelijke kosten van bedrijfsaansprakelijkheid. We spreken van bedrijfsaansprakelijkheid wanneer jij, je product of een werknemer schade aanricht aan een ander of aan de spullen van een ander. Mocht je bedrijf hier aansprakelijk voor worden gesteld, dan kun je een beroep doen op je AVB. Je krijgt dan, mits je de juiste dekking hebt, de schadevergoeding en de juridische kosten vergoed door de verzekeraar.

Het is belangrijk om de AVB niet te verwarren met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bij de AVB draait het namelijk niet om aansprakelijkheid door het maken van een fout tijdens het uitoefenen van een beroep.

Heb ik het nodig?

Waar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bedoeld is voor ondernemers die een beroep uitoefenen waarbij schade kan ontstaan door een beroepsfout, kan een AVB voor elke ondernemer relevant zijn. Toch zijn er gevallen te bedenken waarin een AVB wellicht minder nodig is. Run je bijvoorbeeld een klein handeltje vanaf de zolderkamer, dan zul je niet zo snel met bedrijfsaansprakelijkheid te maken krijgen.

Maar zodra je bedrijf een iets serieuzere omvang krijgt, kan het verstandig zijn om een AVB af te sluiten. Ook als je bijvoorbeeld nog geen personeel in dienst hebt. Juist in die fase zou een schadeclaim het einde van je bedrijf kunnen betekenen. Het is dus geen gek idee om al in de beginfase van je bedrijf een verzekering tegen aansprakelijkheid af te sluiten.

Waar sluit ik een AVB af?

Als je een beetje op internet hebt rondgekeken, dan is het je vast niet ontgaan dat er veel verschillende aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen zijn. Het kan best zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Om er zeker van te zijn dat je de meest optimale polis afsluit, kun je de hulp van experts zoals ABN AMRO Verzekeringen inschakelen. Zij brengen de risico’s waarmee je bedrijf te maken heeft in kaart en zoeken daar de juiste polissen voor. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent.

Show More