Monday, April 22, 2024

Alles wat je moet weten over boekhouden

Voor velen valt boekhouden niet onder de taken die graag uitgevoerd worden. Het kan dan door mensen ook vaak uitgesteld worden en daardoor wordt het alleen nog maar meer als een last ervaren. Na het lezen van deze tekst heb je misschien wat basiskennis boekhouden. Dit kan er mogelijk voor zorgen dat je niet een accountant hoeft in te schakelen en je zelf de boekhouding kan bijhouden en op tijd voor elkaar kan hebben. De basis hebben kan je niet alleen tijd besparen maar ook geld en zelfs juridische problemen. Deze basis is niet alleen relevant voor particulieren, maar ook zeker voor mensen die een eigen bedrijf hebben, of deze nou klein of groot is.

Het is echt altijd handig

Of je nou zelf de accounting zaken regelt of hier een accountant voor hebt. Als je basisdocumenten kan lezen en opstellen kan dat inzicht bieden in prestaties en de financiële status van jouw bedrijf. Dit biedt uiteindelijk meer centrale over je bedrijf en daarbij ook over financiële beslissingen. Als je deze tekst jou nog te kort is kan je ook altijd een cursus accountancy volgen, dan weet je zeker dat je de basis kneepjes van het vak onder de knie zal hebben. Toch zal deze tekst je ook alvast wat termen leren. Allereerst is er iets als een resultatenrekening, dit toont de winstgevendheid van het bedrijf en hoeveel geld er verdiend of verloren is. Dan heb je ook nog een balans. Misschien komt die term bekend voor door het middelbare schoolvak economie, maar een balans is een momentopname. Dit geeft de financiële status op een bepaald moment. Daarnaast kan je ook een winst en verlies voor je neus geschoven krijgen, dit is ook een momentopname van de inkomsten en uitgaven van een bepaalde tijdsperiode. Als je meer wil weten over hoe en waar het bedrijf geld ontvangt en uitgeeft moet je zoeken in een kasstroomoverzicht. Als laatste kan je de kasuitgaven vergelijken met de totale bankafschriften in een bankafstemming.

Kleine tips

De genoemde termen geven je misschien aardig wat stress, mogelijk omdat je er gewoon zeer weinig van af weet. Wees dan ook niet bang want boekhouden is een complexe discipline. Men verwacht niet dat je alles weet wat een account weet. Een eerste tip is om een boekhoudsoftware aan te schaffen. Zelf gaan puzzelen met Excel of de rekenmachine app kan juist erg frustrerend en tijdrovend zijn. Verder is het van belang om de kasstromen te volgen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een aparte bankrekening te openen voor het bedrijf. Als je producten verkoopt is het handig om de kostprijs te weten. Dit houdt namelijk een rechtstreeks verband met de verkochte producten. Hoe je de kostprijs berekent is eigenlijk vrij simpel dit is namelijk de verkochte inventaris plus hoeveel het kostte om deze inventaris te maken. Daarnaast is het handig om te weten hoeveel alle andere dingen kosten die niet te maken hebben met het product. Denk daarbij aan huur. Door een overzicht te hebben van de kosten kan je budgettering en planning uitvoeren, wat beide belangrijke onderdelen zijn van het runnen van een bedrijf. Boekhouden lijkt misschien erg complex, maar als je er geen tijd in investeert blijft dit het ook.

Show More