Tuesday, May 21, 2024

Inkomsten en uitgaven bijhouden doe je zo!

In de huidige samenleving is het erg makkelijk om een nieuw abonnement of online aankoop te doen zonder dat je hier over na hebt gedacht. Sta je aan het einde van de maand vaak in het rood, of wil je gewoon meer geld overhouden voor leuke dingen? Via een Excel-spreadsheet kun je heel gemakkelijk een budget voor jezelf maken. Je zet hier je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rijtje, waardoor je meer inzicht krijgt in je geldzaken en waardoor het voortaan wel lukt om geld over te houden aan het einde van de maand.

In een simpel Excel-bestand kun je zelfs aan de slag wanneer je hier nooit mee hebt gewerkt. Het Excel-bestand bestaat uit een aantal verschillende tabbladen en en elk tabblad staat voor een nieuwe maand. Je zet in het Excel bestand twee kolommen: Inkomsten & Uitgaven.

Het is slim om in het begin van je Excel-bestand een overzichtsblad aan te maken, waar je kunt invullen wat je elke maand hebt overgehouden, of juist hebt uitgegeven. Het is ook leuk om op deze manier te zien wat je aan het einde van het jaar hebt overgehouden om leuke dingen mee te doen of op je spaarrekening te zetten.

Het is slim om de inkomsten en uitgaven in verschillende categorieën te zetten. Dit doe je bijvoorbeeld bij je inkomsten via:

Salaris: Loondienst.
Inkomsten: Onderneming.
Overig: Onverwachte inkomsten zoals Marktplaats of declaraties.

Je uitkomsten kun je onderverdelen in de volgende categorieën:

Vaste lasten: Huur, verzekering, abonnementen
Boodschappen: Eten, drinken etc.
Leuke activiteiten: Uit eten, bioscoop, stappen.
Leuke spullen: Kleding, elektronica etc.
Reizen: Benzine, trein, parkeren.

Het is slim om je uitgaven altijd te pinnen. Zo kun je aan het einde van de maand eenvoudig terugvinden wat je allemaal hebt uitgegeven en waaraan. Wanneer je toch contante uitgaven gaat doen kun je dit van te voren of achteraf noteren in je Excel-bestand. Zo krijg je een realistisch beeld van je uitgavenpatroon.

Wanneer je het lastig vindt om zelf je geld patroon bij te houden heb je ook handige boekhoud en administratie software en boekhouders die alles op een professionele manier bijhouden.

Show More