Friday, June 14, 2024

Wat is een vaststellingsovereenkomst? (VSO)

Wanneer je de term VSO wel eens tegen bent gekomen, maar hebt geen idee wat het is? Ben je niet de enige! Dit is dan ook mede de aanleiding voor het schrijven van dit blog. De VSO (vaststellingsovereenkomst) is namelijk meer dan alleen papier met geschreven voorwaarden.

Wat is een VSO?

Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarmee de werkgever en werknemer vrijwillig het dienstverband beëindigen. De voorwaarden die in het contract worden opgesteld zijn de voorwaarden die voldaan moeten worden voordat het contact beëindigd kan worden.

Wanneer je een vaststellingsovereenkomst afsluit heb je recht op een ww-uitkering bij het UWV, want het is belangrijk om financiële zekerheid te hebben. In deze periode kun je dus richten op de toekomst bij je toekomstige werk.

Wanneer is een vaststellingsovereenkomst een optie?

Er zijn meer situaties waarin je met je werkgever een vaststellingsovereenkomst kunt opstellen. Dit kan, wanneer je niet meer op de juiste plek zit en het veel energie kost om hiermee door te gaan. Daarnaast is het ook mogelijk om een VSO op te stellen wanneer je langdurig ziek bent.

Ziekte houdt in dat je fysiek of mentaal niet in staat bent om te werken. Dit kan een burn-out, overspannenheid en een arbeidsconflict zijn. Volgens de wet moet de werkgever doorbetalen wanneer je ziek bent en heeft een integratieverplichting richting de werknemer, al kost dit de werkgever veel geld en tijd. Een vaststellingsovereenkomst kan dan voor hem een uitkomst zijn.

Hoe ga je een vso gesprek aan?

Wanneer je degene bent die graag verandering wilt hebben in zijn/haar werk is het belangrijk dat jij degene bent die contact opneemt met de werkgever. Al kan het soms erg lastig zijn om hierover te beginnen wanneer je geen goede band met de werkgever hebt. Als je dan toch naar de werkgever afstapt is het belangrijk om alle feiten op een rijtje te hebben om het gesprek vlekkeloos te laten verlopen.

Feiten en fabels

1. Met een vaststellingsovereenkomst heb ik zekerheid op een WW-uitkering?
Fabel. Het is belangrijk dat er in de overeenkomst staat dat de schuld bij de werkgever ligt. Pas na het opzegtermijn heb je recht op de WW-uitkering en je bent dus genoodzaakt om tot die tijd hierop te wachten.

2. Wanneer je korter dan 2 jaar ziek bent moet je niet akkoord gaan met een VSO.
Feit. Als je als medewerker akkoord gaat met deze VSO is dit het begin van een benadelingshandeling ten opzichte van het UWV. Wanneer je korter dan 2 jaar ziek bent heb je namelijk geen recht op Ziektewet en WW-uitkering.

3. Wanneer je hebt getekend kun je niet meer terug.
Fabel. Als je als een werknemer hebt getekend heb je altijd 14 dagen bedenktermijn. Dit is een wet om de werknemer hiertegen te beschermen.

Show More