Saturday, July 13, 2024

Meerdere inkomstenbronnen genereren? Zo doe je dat

Er zijn enorm veel inkomstenbronnen die je kunt genereren. Zo zijn er een stuk meer dingen die je kunt doen om meer betaald te krijgen dan de gewerkte uren die week. Rijk zijn of financieel onafhankelijk worden is immers de wens van veel mensen. Geld is in de tegenwoordige maatschappij immers erg belangrijk om dingen te kunnen doen.

Hoewel sommige mensen erover twijfelen of het gelukkig maakt, zijn de meeste mensen het erover eens dat je het leven zo een stuk makkelijker kan maken, maar de meeste mensen weten niet hoe ze meer dan een bron van inkomsten kunnen creëren. Daarom leg ik in deze blog verschillende inkomstenbronnen uit.

Verschil in inkomsten

Het is belangrijk om te weten dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen 2 categorieën van inkomsten. Dit zijn de: actieve inkomsten en passieve inkomsten.

Actieve inkomsten

Bij actief verdienen krijg je betaald voor de uren dat je ergens aan hebt gewerkt, wanneer je dus niet werkt komen er ook geen inkomsten meer binnen. Deze manier van geld verdienen maakt het voor velen lastig om meer inkomsten binnen te krijgen, je kunt immers niet meer werken dan de week heeft en je lichaam aan kan.

Passieve inkomsten

Bij passief verdienen hoef je niet veel hiervoor te werken om er iets aan te verdienen. Bij een passief inkomstenmodel lever je 1 keer een prestatie om er vervolgens inkomsten door binnen te krijgen zonder daar veel voor te hoeven doen.
Het is belangrijk om te weten dat je bij de meeste passieve inkomstenbronnen onderhoud moet plegen of een update moet geven. Het belangrijkste is dat je geen uren hoeft te maken tegen een bepaald salaris en dus minder snel een limiet hebt op je inkomsten.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Op deze vraag is er geen duidelijk antwoord. Er zijn namelijk verschillende definities van financieel onafhankelijk zijn. Voor de meeste mensen betekent financieel onafhankelijk zijn dat je kunt rondkomen van je passieve inkomsten. Met deze vorm van inkomsten wordt je niet beperkt in je doelen en ambities die je graag wilt vervullen in je leven.

Andere mensen vinden dat je pas financieel onafhankelijk bent als je genoeg geld hebt om te doen wat je wilt doen. Dit lijkt heel erg op de eerste definitie, maar het verschil is dat deze groep mensen vinden dat je tegelijkertijd kunt werken en financieel onafhankelijk kunt zijn.

De definitie van financieel onafhankelijk zijn kan dus voor iedereen verschillen, en je bepaalt dus zelf wanneer je financieel onafhankelijk bent.

5 verschillende inkomstenbronnen

1. Arbeidsloon

De eerste en meest bekende manier om inkomsten te generen is voor arbeidsloon. Bij deze manier van verdienen krijg je betaald om voor iemand te werken. Het is ook de meest gebruikelijke manier van inkomsten te generen, en velen moeten hier mee beginnen om een begin aan hun carrière te maken. Deze manier van geld verdienen is relatief veilig, want je hoeft niet te investeren en kun je dus geen geld kwijtraken. Het enige nadeel hieraan is dat er bijna geen vaste contracten meer worden vrijgegeven dus je loopt de kans je baan te verliezen.

2. Producten verkopen

Het idee hierachter is enorm simpel. Je probeert winst te maken door een product of dienst in te kopen en deze voor een hoger bedrag te verkopen. Het verkopen van producten kan actief als passief zijn. Wanneer je namelijk zelf iets maakt en doorverkoopt is het een actief verdienmodel. Je kunt ook de zware lasten uitbesteden en zelf de producten alleen nog verkopen, dit model maakt het passiever.

3. Geld uitlenen

Wanneer je vermogen hebt opgebouwd is het een slimme manier van passief geld verdienen door dit uit te lenen. De winst die je hiermee behaald is in Nederland wel erg laag. Wanneer je geld uitleent aan bedrijven en banken kun je rekenen op een rente van 1% tot 4% per jaar.

4. Aandeelhouder

Wanneer je een aandeel koopt, ben je eigenaar van een klein stukje bedrijf. Als een bedrijf winst heeft gemaakt, krijg je als aandeelhouder een deel van de winst. Je krijgt namelijk een obligatie van het bedrijf, en dit gebeurt meestal elk kwartaal. Hoeveel je hiermee verdient, is afhankelijk van de hoeveelheid winst het bedrijf maakt en het aandeel die je hebt gekocht.

5. Verhuren

Wanneer je denkt aan verhuren denk je al snel aan het verhuren van vastgoed. Maar je kunt ook veel kleinere dingen verhuren, zoals: een auto, instrumenten of gereedschap. Om met deze kleinere producten veel winst te maken moet je natuurlijk wel veel klanten hebben, en daar komt het meeste werk bij kijken.

Show More