Tuesday, May 21, 2024

Welke verzekering heb ik nodig?

Het regelen van de verkering kan soms een lastige taak zijn. Want welke verzekeringen zijn verplicht, welke verzekeringen zijn gebruikelijk en welke verzekering heb ik nodig? In dit blog geven we daar een inzicht in zodat je hier de juiste keuze in kunt maken.

Wat is verzekeren?

Verzekeren is het vooraf regelen van onverwachte gebeurtenissen. Je spreekt met de verzekeraar een vast premiebedrag per maand af. Met deze premie ben je verzekerd dat de verzekeraar voor jou klaarstaat. Je hebt dan recht om contact op te nemen met de verzekering om een bedrag uitgekeerd te krijgen, wanneer er iets onverwachts is gebeurt.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

In Nederland is het verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Voor de particulieren zijn dat de volgende verzekeringen:

 • Zorgverzekering
 • WA-verzekering (bij een gemotoriseerde voertuig)
 • Opstalverzekering (eis van hypotheekverstrekker)
 • Overlijdensrisicoverzekering (eis van hypotheekverstrekker)

Ieder persoon die ouder is dan 18 jaar is en woont of werkt en loonbelasting betaald is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht, en mogen niemand weigeren voor een basisverzekering. Wanneer je niet in het bezit bent van een verzekering en het Centraal Administratie Kantoor komt hier achter ontvang je een boete.

Welke verzekeringen zijn er allemaal?

 • Opstalverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Particuliere aansprakelijkheidsverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Gezinsongevallenverzekering
 • Motorrijtuigverzekering
 • Vaartuigverzekering
 • Uitvaartverzekering
 • Overlijdensrisicoverzekering

Opstalverzekering: Met een opstalverzekering ben je verzekerd van je woonhuis en alles wat hieraan vast zit tegen schade. Dit geldt bijvoorbeeld voor de keuken en ramen van je huis.

Inboedelverzekering: Een inboedelverzekering is bedoeld voor je inboedel. Je kunt hierbij denken aan je bank, tafel, bed en kasten. Maar ook alle spullen die in en rondom het huis staan. Er zit wel verschil in de verzekeringen en het is belangrijk dit van te voren goed te bekijken.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering: Wanneer je schade richt aan iemand anders zijn of haar spullen kun je aansprakelijk gesteld worden. De dekking voor de aansprakelijkheidsverzekering geldt wereldwijd.

Rechtsbijstandverzekering: Wanneer je een conflict hebt waar je juridische hulp bij nodig hebt, kun je hiervoor terecht bij je rechtsbijstandverzekeraar.

Gezinsongevallenverzekering:De verzekering keert hierbij een van te voren besproken bedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden door een ongeval.

Motorrijtuigverzekering: Wanneer je een motorrijtuig bezit in Nederland ben je verplicht dit voertuig te verzekeren met minimaal een WA-dekking. Met deze verzekering ben je verzekerd door de schade die je aan iemand anders toebrengt.

Vaartuigverzekering: Voor deze verzekering geldt hetzelfde als de motorrijtuigverzekering en dien je minimaal een WA-dekking af te sluiten.

Uitvaartverzekering: Een uitvaartverzekering keert uit bij het overlijden van de verzekerde.

Overlijdensrisicoverzekering: Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak in combinatie met een geldlening afgesloten. Wanneer je komt te overlijden zal de verzekeraar het bedrag uitkeren zodat de lening kan worden afgelost.

Welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Maak een goede keuze tussen de bovenstaande punten om te kijken welke verzekering voor jou geschikt is.

Show More