Tuesday, May 21, 2024

Interim sales management: tijdelijk succes voor uw verkoopstrategie

sales management

Sales management is een cruciaal onderdeel van het succes van elk bedrijf. Een effectief verkoopbeheer zorgt voor groei, winstgevendheid en duurzaamheid. Toch zijn er momenten waarop een bedrijf behoefte heeft aan extra ondersteuning om de verkoopinspanningen te stimuleren en te optimaliseren. Dat is waar een interim sales manager in beeld komt.

Wat is interim sales management?

Interim sales management verwijst naar het tijdelijk aanstellen van een ervaren verkoopmanager om specifieke uitdagingen aan te pakken, kansen te benutten of veranderingen te implementeren in de verkoopafdeling van een organisatie. Het kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf.

Dit concept wint aan populariteit, vooral bij bedrijven die een flexibele en kosteneffectieve benadering van verkoopbeheer willen. Of het nu gaat om het stimuleren van verkoopresultaten, het herstructureren van de verkoopafdeling, het implementeren van nieuwe strategieën of het overbruggen van tijdelijke leemtes in managementposities, interim sales management kan de oplossing zijn.

Waarom ervoor kiezen?

 1. Directe Ervaring: Interim sales managers (je kunt deze o.a. vinden via Arckus) hebben vaak een indrukwekkende staat van dienst in de verkoop en management. Ze hebben ervaring in verschillende bedrijfstakken en met diverse soorten teams. Dit stelt hen in staat om snel inzicht te krijgen in de unieke uitdagingen van uw organisatie.
 2. Kostenbesparing: Het inhuren van een fulltime sales manager kan duur zijn. Interim managers worden vaak ingehuurd op projectbasis, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen, zoals het vermijden van langdurige salarisverplichtingen en voordelen.
 3. Flexibiliteit: Bedrijven kunnen een interim manager aanstellen voor de specifieke duur van een project, waardoor ze flexibel kunnen reageren op veranderende behoeften zonder vast te zitten aan langdurige contracten.
 4. Onpartijdigheid: Externe interim managers komen vaak met een frisse, onpartijdige kijk op het bedrijf en zijn beter in staat om objectieve beslissingen te nemen.
 5. Specialistische Vaardigheden: Soms heeft een bedrijf behoefte aan een specialistische verkoopmanager met specifieke vaardigheden, bijvoorbeeld in digitale marketing, internationale verkoop of B2B-verkoop. Interim managers kunnen snel aan deze behoeften voldoen.

Wanneer is het eventueel nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin interim sales management van onschatbare waarde kan zijn voor een bedrijf:

 1. Veranderingsmanagement: Als uw organisatie zich midden in een veranderingsproces bevindt, zoals een fusie of overname, kan een interim sales manager helpen bij het stroomlijnen van de verkoopafdelingen en het beheren van eventuele conflicten.
 2. Tijdelijke Vervanging: Wanneer uw huidige sales manager met verlof is, met pensioen gaat of om andere redenen afwezig is, kan een interim manager de continuïteit van de verkoopactiviteiten waarborgen.
 3. Presterende Verkoopteams: Als uw verkoopafdeling onderpresteert, kan een interim sales manager nieuwe strategieën implementeren, bestaande teams motiveren en resultaten verbeteren.
 4. Snelle Groei: Wanneer uw bedrijf snel groeit en u meer verkoopkracht nodig heeft, kan een interim manager helpen bij het opschalen van de verkoopactiviteiten en het ontwikkelen van efficiënte verkoopprocessen.
 5. Specialistische Expertise: Voor projecten die specifieke expertise vereisen, zoals het betreden van nieuwe markten, het lanceren van nieuwe producten of het verbeteren van de online aanwezigheid, kan interim sales management de benodigde specialistische vaardigheden leveren.

De voordelen

Het inhuren van een interim sales manager biedt aanzienlijke voordelen voor uw organisatie:

 1. Snelheid: Interim managers kunnen meestal binnen enkele weken aan de slag, in tegenstelling tot het tijdrovende proces van werven en inwerken van een fulltime sales manager.
 2. Ervaring: Ze brengen jarenlange ervaring met zich mee en kunnen zich snel aanpassen aan de bedrijfscultuur en -behoeften.
 3. Resultaatgericht: Omdat interim managers vaak worden afgerekend op basis van hun prestaties, zijn ze zeer gemotiveerd om meetbare resultaten te behalen.
 4. Onpartijdigheid: Als buitenstaanders kunnen ze onpartijdige beoordelingen maken en objectieve beslissingen nemen zonder politieke of persoonlijke belangen.
 5. Kennisoverdracht: Ze kunnen waardevolle kennis en best practices delen met uw interne teams, waardoor duurzame verbeteringen mogelijk worden.
 6. Flexibiliteit: U kunt hun diensten beëindigen zodra het specifieke doel is bereikt, wat flexibiliteit biedt voor uw organisatie.

Het inhuren van een interim sales manager

Het proces van het inhuren van een interim sales manager omvat enkele belangrijke stappen:

 1. Doelbepaling: Definieer duidelijk de redenen voor het inhuren van een interim manager, evenals de verwachte resultaten en de duur van de opdracht.
 2. Selectie: Kies een interim manager met de juiste ervaring en vaardigheden die overeenkomen met uw behoeften. Dit kan worden gedaan via bureaus voor interim management of door eigen zoekopdrachten.
 3. Contractonderhandeling: Onderhandel over de contractvoorwaarden, waaronder vergoeding, de duur van de opdracht en de verwachte resultaten.
 4. Inwerken: Zorg ervoor dat de interim manager toegang heeft tot alle benodigde middelen, informatie en systemen om zijn of haar taken effectief uit te voeren.
 5. Samenwerking en Evaluatie: Werk nauw samen met de interim manager gedurende de opdracht en evalueer regelmatig de voortgang en resultaten.
 6. Kennisoverdracht: Zorg ervoor dat de interim manager kennis en best practices deelt met uw interne teams, zodat de verbeteringen blijvend zijn.

Interim sales management in de praktijk

Laten we eens kijken naar enkele praktische voorbeelden van situaties waarin interim sales management een aanzienlijk verschil kan maken:

Voorbeeld 1: Bedrijfsherstructurering

Een middelgroot technologiebedrijf heeft recentelijk een reorganisatie ondergaan en heeft de behoefte aan een nieuw verkoopbeleid. Ze huren een interim sales manager in om de verkoopafdeling opnieuw in te richten en nieuwe processen en strategieën te implementeren. De interim manager brengt expertise in verandermanagement en helpt bij het herstellen van het vertrouwen en de prestaties van het verkoopteam.

Voorbeeld 2: Snelle Groei

Een start-up die succesvol is in de productontwikkeling, staat voor de uitdaging om de verkoopafdeling snel te laten groeien. Ze huren een interim sales manager in met ervaring in het opschalen van verkoopactiviteiten. De interim manager implementeert nieuwe wervingsprocessen, ontwikkelt trainingen voor het verkooppersoneel en leidt de expansie van de verkoopteams.

Voorbeeld 3: Nieuwe Markten Betreden

Een gevestigd bedrijf wil nieuwe internationale markten betreden en heeft weinig ervaring in internationale verkoop. Ze huren een interim sales manager in met specifieke expertise in internationale handel en distributie. Deze interim manager helpt bij het ontwikkelen van een marktstrategie, het vinden van geschikte distributiepartners en het opzetten van verkoopactiviteiten in het buitenland.

Show More