Thursday, September 19, 2024

Zo wordt kredietwaardigheid beoordeeld

krediet

Het woord kredietwaardigheid zegt je misschien niet heel veel. Toch is het ontzettend belangrijk om te weten wat kredietwaardigheid precies is, wanneer je iemands kredietwaardigheid moet check en waarom je iemands kredietwaardigheid moet checken. Want wanneer ben je kredietwaardig? Wanneer je een nieuwe baan aanneemt doordat je een vacature online zag staan, zul je vaak op sollicitatiegesprek komen. Na een bepaalde tijd krijg je dan te horen of je de baan wel of juist niet hebt gekregen. Het is natuurlijk een enorm feest wanneer je de baan ook daadwerkelijk aangeboden krijgt. En precies op dit moment is het belangrijk om eerst de kredietwaardigheid te checken van jouw toekomstige opdrachtgever. Want kan deze opdrachtgever jou wel goed uitbetalen? Of zit er een addertje onder het gras?

De essentie van kredietwaardigheid

Het woord kredietwaardigheid is eigenlijk een ontzettend belangrijk woord. Je moet namelijk als ondernemer of als werknemer altijd op de hoogte zijn van de kredietwaardigheid van iedereen waarmee je ook maar een klein beetje zaken mee wilt doen. Dit is namelijk belangrijk voor jou en voor je debiteurenbeheer. Je wilt namelijk er zeker van zijn dat jij het geld krijgt waar je ook zo hard voor gewerkt hebt. Je hebt namelijk zoals ieder mens ook financiële verplichtingen die je moet nakomen. Wanneer jij dus niet uitbetaald wordt, zal dit niet alleen grote gevolgen hebben voor je betaalrekening maar ook voor jouw vaste lasten, salaris van werknemers en jouw investeringen bijvoorbeeld. Kredietwaardigheid is dus ontzettend belangrijk en van essentieel belang.

Wanneer ben je als bedrijf zijnde kredietwaardig?

Nu komt natuurlijk de belangrijkste vraag ‘wanneer ben je als bedrijf zijnde kredietwaardig?’. Het draait vooral om de financiële gezondheid van het bedrijf waar je geldzaken mee zult doen. Je wilt als ondernemer zeker zijn van je zaak. Je wilt er zeker van zijn dat de bedrijven waarvan jij geldt krijgt ook daadwerkelijk het geld in handen hebben om aan jou terug te betalen. Wanneer je namelijk zaken doet met een opdrachtgever die in de min staat en in de rode cijfers zit, kan dat zorgen voor veel vervelende en irritante consequenties. Er wordt bij het berekenen van de kredietwaardigheid gekeken naar de verhouding tussen schulden en het eigen vermogen. Je kunt eigenlijk de hoe-hoe zin vormen: hoe groter de schuld, hoe slechter. 

Waar kun je de kredietwaardigheid checken?

Het is natuurlijk handig om te weten waar je deze kredietwaardigheid überhaupt kan checken. Je kan namelijk te maken hebben met schijnbedriegers. Een kantoor kan er nog zo modern en netjes uitzien terwijl de rekeningen wel anders zeggen. Je moet daarom zelf op onderzoek uitgaan. Zo kun je je eigen netwerk contacteren en vragen naar het bedrijf. Daarnaast heb je op het internet ook ontzettend veel informatie over de kredietwaardigheid van bedrijven. Financiële instellingen zoals The Blue Factor zijn een optie. Daarnaast kun je ook de Kamer van Koophandel inschakelen. Dit is natuurlijk een hele betrouwbare informatiebron. Wanneer het niet lukt om zelf te checken, kun je een kredietinformatiebureau inschakelen.

https://images.pexels.com/photos/5921494/pexels-photo-5921494.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=2

Show More