Saturday, April 27, 2024

Zo los je een conflict op de werkvloer op

conflict werkvloer

Een conflict op de werkvloer is niet leuk. Het kan ervoor zorgen dat je niet meer met plezier naar je werk gaat, of dat je zelfs in een burn-out terecht komt. Kom je er zelf niet uit en ben je benieuwd wat voor soort hulp je kunt inschakelen? In dit artikel zetten wij de belangrijkste zaken voor je op een rij, zoals het aanvragen van rechtshulp on demand waarmee je juridische ondersteuning kunt krijgen van een ervaren jurist. Op die manier is het conflict snel verholpen!

Ken je rechten

Als werknemer heb je veel rechten. Zo mag je bijvoorbeeld nooit zomaar worden ontslagen. Is jouw werkgever toch van plan om jouw contract plotseling te beëindigen? Of zijn er andere dingen gaande, zoals grensoverschrijdend gedrag door een leidinggevende, of discriminatie door collega’s? Wanneer je er in je eentje niet uitkomt is het slim om rechtshulp in te schakelen. Na een uitgebreid intakegesprek kijkt een ervaren jurist welke ondersteuning het beste past bij jouw situatie. Zo krijg je professionele begeleiding om tot een oplossing te komen.

Probeer het zelf op te lossen

Kun je nog wel met jouw werkgever praten? Vraag dan zo snel mogelijk een gesprek met je baas aan om het conflict voor te leggen. Wees tijdens dit gesprek eerlijk en probeer de situatie helder uit te leggen. Het is de taak van de werkgever om ervoor te zorgen dat alle werknemers op een fijne en veilige manier hun werkzaamheden uit kunnen voeren. Als het goed is zal jouw baas er dan ook alles aan doen om de situatie te verbeteren. Lukt dit toch niet? Kijk dan of er een HR-medewerker binnen het bedrijf beschikbaar is. Deze vertrouwenspersoon kan jou dan beter ondersteunen.

Roep er een bemiddelaar bij

Soms lukt het helaas niet om het conflict samen op te lossen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er te veel emoties in het spel zijn, of dat jij je echt niet meer prettig voelt bij een bepaalde situatie op het werk. In zo’n geval kan het handig zijn om een bemiddelaar of mediator in te schakelen. Dit is een speciaal opgeleide tussenpersoon die jou en de tegenpartij helpt om samen tot een oplossing te komen die voor jullie beiden werkt. Bij een bemiddelaar kun je precies aangeven wat er aan de hand is en op welke manier je betrokken wil zijn bij de verdere afhandeling. Jouw privacy en veiligheid staan hierin altijd voorop.

Show More