Friday, June 14, 2024

Hoe vraag ik een verzekering aan?

Welkom in de wondere wereld van verzekeringen!

In Nederland hebben we de mogelijkheid om voor vrijwel alles een verzekering af te sluiten. Naast de vele soorten verzekeringen, zijn er ook nog eens een hele hoop verzekeraars. In dit artikel kammen we de verschillende verzekeringen voor je uit, zodat jij straks precies weet hoe je een verzekering aanvraagt.

Verzekeren, hoe zit dat precies?
Laten we eerst bekijken wat een verzekering precies is. Dit laat zich het beste omschrijven als het afdekken van risico’s voor een gebeurtenis die je niet verwacht. Voor het afsluiten van een verzekering betaal je geld, de zogenaamde premie. De hoogte van de premie verschilt per verzekering en verzekeraar. Als voorbeeld: je verwacht (en hoopt!) niet dat je een auto ongeluk krijgt. Gebeurt dit wel, dan vergoedt de WA-verzekering de schade die jij met je auto bij de ander hebt veroorzaakt.

Welke soorten verzekeringen zijn er?
Naast de verzekering uit het voorbeeld hierboven bestaan er natuurlijk nog veel meer soorten. Grofweg kun je verzekeringen indelen in 3 categorieën:
Zorgverzekeringen
Een zorgverzekering is voor iedereen boven de 18 jaar verplicht. Let wel: het gaat hier om de basisverzekering. Aanvullende zorgverzekeringen zijn niet verplicht, maar in sommige gevallen wel sterk aan te raden. Heb je bijvoorbeeld vaak last van je gebit? Dan doe je er verstandig aan om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. De premie hiervoor komt bovenop de premie van je basisverzekering.
Schadeverzekeringen
De naam zegt het al: deze verzekeringen sluit je af om het (financiële) risico van schade te verzekeren. Enkele voorbeelden zijn de aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en rechtsbijstandverzekering.
Levensverzekeringen
Dit zijn verzekeringen die te maken hebben met je leven. Waarschijnlijk denk je er liever niet aan, maar dit soort verzekeringen hebben met name te maken met je eigen overlijden. Hierbij kun je denken aan een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering.

Hoe vraag je een verzekering aan?
Tegenwoordig is het, dankzij internet, vrij eenvoudig om een verzekering af te sluiten. Wél is het belangrijk om onderzoek te doen en verzekeraars goed te vergelijken. Er zijn veel verschillende websites die je hierbij kunnen helpen. Welke verzekeraar het beste is, is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie én eisen. Wil je bijvoorbeeld graag een alles in één pakket, dan betaal je daar vaak wat meer voor. Ook de kwaliteit van verzekeringen kan verschillen. Zo kan een verzekeraar een uitstekende autoverzekering aanbieden, maar laat de kwaliteit van de inboedelverzekering te wensen over.

Je voelt het misschien al aankomen. Om ervoor te zorgen dat je de beste verzekering voor de beste prijs krijgt, kun je het beste alle verzekeringen stuk voor stuk uitzoeken. Controleer en vergelijk prijzen met elkaar voordat je de verzekering definitief afsluit. Denk ook aan zaken die misschien niet voor de hand liggen: is bijvoorbeeld je partner meeverzekerd, en wordt je vorige verzekering automatisch stopgezet? Allemaal zaken die van belang zijn. Het uitzoeken van je verzekeringen is misschien niet het leukste werk, maar het loont zeker om het wel te doen. Succes!

Show More