Friday, June 14, 2024

Welk boekhoudprogramma past bij mijn bedrijf?

Er zijn verschillende manieren om de boekhouding bij te houden en voor iedereen is er tegenwoordig wel iets passends te vinden. Natuurlijk kun je nog steeds heel ouderwets een papieren boekhouding bij houden en alle gegevens noteren in een schriftje. Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden voor de computer ontwikkeld om de boekhouding eenvoudig bij te houden. Er zijn talloze programma’s ontwikkeld die voor ieder soort bedrijf de optimale manier van boekhouden ondersteunen en verschillende templates hebben die ingevuld kunnen worden.

Er is een grote hoeveelheid van deze boekhoudprogramma pakketten op de markt aanwezig en daarnaast kun je ook nog steeds gebruik maken van Excel om de boekhouding bij te houden. De keuze is reuze en kan daarom wat lastiger zijn, zeker voor iemand die net begint met het bijhouden van de boekhouding.

Meerdere keuzes

Bij het kiezen van de manier van boekhouden is het verstandig om te weten wat de mogelijkheden zijn en wat de voordelen en nadelen van deze mogelijkheden kunnen zijn. Aangezien de technologie steeds meer op de voorgrond komt te staan, gaat de keuze meestal tussen programma’s en blijft de papieren boekhouding achter.

Maar ook bij de programma’s zijn er veel mogelijkheden. Er kan meestal een onderscheid gemaakt worden tussen de officiële boekhoudprogramma’s die speciaal voor de boekhouding ontwikkeld zijn en programma’s zoals Excel. Excel kan voor veel verschillende manieren gebruikt worden en dat is ook de boekhouding.

De programma’s

Excel kan een goede optie zijn om de boekhouding bij te houden, zeker als je hier net mee begint en nog niet veel informatie hoeft te noteren. Excel heeft het voordeel dat het vrij te verkrijgen is bij de aanschaf van een computer en dat er geen verdere kosten aan te pas komen. Voor de meeste boekhoudprogramma’s moet je een bepaald bedrag betalen en dit kan eventueel een jaarlijks terugkerende prijs zijn. Excel is verder helemaal aan te passen zoals je zelf wilt en ook kan er iedere maand een andere template gebruikt worden.

De boekhoudprogramma’s hebben meestal een standaard template of uitvoering. Natuurlijk is hierbij het voordeel dat ze speciaal gemaakt zijn voor de boekhouding en belangrijke punten en berekeningen eenvoudig kunnen doen, waarbij in Excel alles zelf ingevuld en toevoegt of berekend moet worden. Alhoewel een boekhoudprogramma een duidelijker overzicht kan geven, is Excel een gratis en makkelijk overdraagbare vervanging van het bijhouden van de boekhouding. Zo kan er voor iedere boekhouding een bijpassende manier gevonden worden en kan iedereen zijn boekhouding zelf invullen.

Show More