Tuesday, May 21, 2024

5 tips om sparen wel vol te houden

40% van de Nederlanders die sparen noemen het opbouwen van een financiële buffer als spaardoel. Het is namelijk erg fijn om terug te kunnen vallen op een financiële buffer. Ook al is dit een fijn spaardoel haalt slechts 17% de eindstreep. Daarom heb ik 5 tips opgesteld om de spaardoelen makkelijker te behalen.

1. Focus op 1 concreet spaardoel

Beginnende spaarders kunnen het beste een spaardoel kiezen. De kans om dit spaardoel te behalen is dan veel groter. Ga dus niet gelijk sparen voor een scooter, laptop en bank tegelijk. Het is makkelijker om alleen voor die scooter te sparen van €2.000. Door dit door 20 te delen moet je elke maand 100 euro opzij zetten en zo wordt het spaardoel een stuk makkelijker.

2. Stel een realistisch spaardoel

Probeer het spaardoel af te stemmen op je normale uitgavenpatroon. Probeer je te veel te sparen en ga je daardoor leuke dingen niet meer doen, is de kans dat je opgeeft een stuk groter. 5% is een percentage die over het algemeen bij iedereen te sparen is. Wanneer je dit elke maand overhoudt wordt in de loop van jaren het bedrag steeds meer en meer.

3. Het juiste moment

Wanneer je begint met sparen werkt dit eigenlijk hetzelfde als wanneer je begint met een dieet, die kun je ook beter niet in december starten. Voor het sparen werkt dit hetzelfde. Maak voor jezelf duidelijk wanneer het slim is om te beginnen met sparen en begin hier dan ook echt mee.
Soms kun je het beste beginnen met een financiële meevaller. Dan zit je iets ruimer in budget is geeft het iets meer ruimte om toch de dingen te blijven doen die je normaal ook graag doet.

4. Spaardoel in beeld houden

Als je herinnerd wordt aan je spaardoel en je ziet dat je de doelen elke maand haalt werkt dat motiverend. Je kunt dit in een app bijhouden om in een oogopslag te zien wat je progressie is geweest.

5. Deel je spaardoel

Deel wat je spaardoel is met je familie en vrienden. Zo creëer je voor jezelf druk om het doel zo snel mogelijk te behalen. Ook kan het helpen om samen te sparen. Zo kun je sparen voor een gezamenlijk uitje.

Show More