Wednesday, February 21, 2024

Kan je zomaar geld uitlenen?

Heb je wel eens geld uitgeleend aan familie of vrienden of is je dat wel eens gevraagd? Vaak gaat dit goed, maar het kan gebeuren dat je het geleende bedrag niet meer terugkrijgt. Waar moet je op letten als je geld uitleent? En hoe kun je het beste helpen? Het is belangrijk om van iemand te weten waarom iemand leent, omdat: sommige omstandigheden brengen risico’s met zich mee.
In dit blog gaan we hier iets dieper op in om te beslissen of het verstandig voor u is om geld uit te lenen of juist niet.

Hoe kun je helpen?

Het is belangrijk om duidelijk te krijgen waar het geld voor nodig is en of diegene de lening kan terugbetalen. Het is sommige situaties om te kijken hoe je iemand op een andere manier kunt helpen. Een lening kan een aanwijzing worden van grotere problemen, een lening is slechts een tijdelijke oplossing.

Kijk samen met diegene of je samen een overzicht kan maken van het financiële plaatje. Wanneer hij/zij dit aanbod liever overslaat en toch geld wilt lenen vraag jezelf dan af waarom diegene bij jou wilt lenen en niet bij de bank.

Als je geen geld wilt lenen

Natuurlijk is het fijn om een familielid of bekende te helpen. Je wilt natuurlijk ruzies, financiële problemen of loonbeslag voorkomen. Vaak helpt het iemand meer om juist geen geld te lenen. Lenen is immers maar een tijdelijke oplossing, en de oorzaak wordt niet weggenomen. Naast dat het een tijdelijke oplossing kunnen er ook spanningen ontstaan wanneer afspraken niet worden nagekomen.

Als je wel wilt lenen

Wanneer je hebt besloten om wel het geld uit te lenen, bespreek je samen hoe, wanneer en of er rente en aflossing moet worden betaald. Bij grotere bedragen is het verstandig om deze afspraken vast te leggen in een schuldbekentenis of een notariële akte.

Een schuldbekentenis is een verklaring waarin de afspraken zijn opgeschreven. Ook bij kleinere bedragen is een schuldbekentenis handig. Dit kan simpelweg via een mailtje, appje of SMS. Ook een ontvangstbewijs en bewijs van storting van het geld zijn handig. Beide partijen moeten de schuldbekentenis ondertekenen. In een schuldbekentenis staan:

  • Datum
  • Naam en adres degene die het geld uitleent
  • Naam en adres die het geld leent
  • Bedrag in cijfers en letters
  • Termijnen van terugbetaling
  • Handtekening van beiden

Afsluiting

Het is erg belangrijk dat je goed nadenkt voordat je begint met het uitlenen van geld. Mocht je besluiten toch geld uit te willen lenen is het belangrijk dat je goede afspraken maakt en kijkt of er geen andere oplossingen zijn die je kunt aanbieden.
Verder kun je ook aanbieden om een lening aan te vragen bij een kredietverstrekker. Dit maakt het een stuk makkelijker en je hebt geen kans op mogelijke spanning in jullie relatie.

Show More