Saturday, July 13, 2024

Waar kun je in beleggen?

In het vorige blog hebben we gekeken naar beleggen voor beginners. In dit blog gaan we dieper in waar je op kunt beleggen en hoe je hiermee kunt starten. Allereerst wil ik toch kort even uitleggen hoe beleggen werkt.

Beleggen is een vorm van investeren waarbij je eigen geld vastlegt voor een bedrijf voor een lange of korte periode, met als doel financieel voordeel te behalen in de toekomst. Je kunt het zien als het opgeven van als het opgeven van zekere bedragen voor in ruil onzekere inkomsten in de toekomst. Ik benoem onzeker, omdat je winst of verlies kan uitkeren.

Beleggen in aandelen

Een aandeel in een bedrijf is een stukje waarde die je koopt dat een aantal rechten geeft in betrekking tot het bedrijf. Wanneer je een stukje waarde koopt ben je eigenlijk een beetje mede eigenaar geworden van het bedrijf. Zo mag je met aandeelhoudersvergaderingen meebeslissen over keuzes die het bedrijf maakt, en je hebt ook recht op een deel van de winst van het bedrijf. Dit wordt vaak uitgekeerd in de vorm van dividend en dit bevat geen rente.

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een bewijs dat bijvoorbeeld de overheid of bedrijf schuld heeft aan de eigenaar die de obligatie heeft. Deze schuld is ontstaan doordat de obligatiehouder een lening aan de overheid of het bedrijf heeft gegeven.
Een obligatie kan worden aangevraagd wanneer een overheid of bedrijf geld nodig heeft om een investering te doen, en zo aan de financiering te komen.

Een obligatie heeft meestal een bepaalde looptijd. Aan het einde van deze looptijd betaalt de uitgever van de obligatie de schuld terug aan degene die de obligatie in bezit heeft. Tijdens de looptijd ontvangt de eigenaar van de obligatie rente over de schuld. Als de obligatie voor meerdere jaren loopt, krijgt de eigenaar van de obligatie een jaarlijkse rentevergoeding.

Beleggen in indexfondsen of ETF’s

Wanneer je begint met beleggen kun je er ook voor kiezen om in een keer in duizenden bedrijven te beleggen. Dit hoeft geen pak geld te zijn en je kunt zo beginnen met een paar tientjes. Dit doe je door simpelweg een beleggingsfonds te kopen waar veel aandelen in vertegenwoordigd zijn.

De verschillen tussen een indexfonds en een ETF zijn dat je in een indexfonds een keer per dag kan handelen. De prijs wordt bepaald aan de hand van de waarde op het einde van de beursdag.
ETF staat voor Exchange Traded Fund, ook wel een fonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het verschil met de indexfonds is dat je met de ETF gedurende de hele dag kan handelen, de prijs wordt bepaald door de bied en laatkoers.

Risico’s verspreiden

Met een belegging in aandelen loop je op de korte termijn meer risico dan met een belegging in obligaties. Dit komt, omdat je met aandelen tientallen procenten kan dalen in je investeren op een korte termijn. Obligaties stijgen en dalen een stuk minder snel en geven dus meer stabiliteit en veiligheid. Op het lange termijn het rendement een stuk hoger bij beleggen in verband met het risico die eraan verbonden zit.

Show More