Monday, April 22, 2024

Beleggen voor beginners

In het verleden was beleggen nog erg ingewikkeld. Wanneer je deed beleggen moest je enorm veel verstand van zaken hebben, maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig is beleggen voor beginners niet meer zo moeilijk. In dit blog gaan we hier wat dieper op in om overzicht te creëren voor de beginnende en/of ervaren belegger.

Beleggen in goede, goedkope en breed gespreide ETF’s zijn voor iedereen toegankelijk. En de winst van de afgelopen decennia hebben gemiddeld 6-7% per jaar opgeleverd. In dit blog gaan we stap voor stap uitleggen hoe je een indexfonds, aandeel of obligatie kunt aanschaffen. Dat is namelijk heel erg gemakkelijk, en ook voor de beginners.

Hoe werkt beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren waarbij je geld vastlegt voor langere of een kortere periode met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Je kunt het eigenlijk zien als het opgeven van vaste bedragen in ruil voor onzekere inkomsten voor in de toekomst.

Een aandeel in een bedrijf is een stukje waarde dat je koopt van een bedrijf dat je een aantal rechten geeft in betrekking tot het bedrijf. Wanneer je een aandeel koopt ben je eigenlijk een beetje mede eigenaar geworden van het bedrijf. Zo mag je in aandeelhoudersvergaderingen meebeslissen over beslissingen binnen het bedrijf, en je hebt natuurlijk ook recht op een deel van de winst van het bedrijf dat vaak als dividend wordt uitgekeerd.

Hoe koop je aandelen?

Aandelen en obligaties zijn voorbeelden van effecten. Veel aandelen en obligaties koop en verkoop je op een effectenbeurs. Bekende effectenbeurzen zijn bijvoorbeeld de Amsterdamse effectenbeurs en effectenbeurs van New York.

Een aandeel of obligatie is genoteerd op de effectenbeurs tegen een bepaalde koers. De koers is het bedrag waarvoor je een aandeel kunt kopen of verkopen. Als de waarde van een bedrijf stijgt zie je dat in de koers van het aandeel. De koop en verkoop gaat tegenwoordig elektronisch en digitaal via de effectenbeurzen.

Beleggen kun je doen via een zogenaamde broker. Vaak is je huisbank een broker, en daarnaast heb je in Nederland ook bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Welke aandelen kopen?

Als je begint met beleggen in aandelen of obligaties kun je dat doen via aandelen of obligaties. Het is alleen onmogelijk om winnende aandelen uit te kiezen. Als de markt verwacht dat een aandeel of sector het goed zal doen wordt dat meteen in de koers van het aandeel verwerkt.

De meeste rendement wordt met name behaald door diegenen die simpelweg goed gespreid tegen lage kosten beleggen. Dit is belangrijk, zodat je minimaal afhankelijk bent van regionale ups en downs, bijvoor door politieke ontwikkelingen die het aandeel beïnvloeden.

Afsluiting

Wanneer je begint met beleggen moet je goed nagaan bij jezelf of je het geld die je investeert kunt verliezen. Het is namelijk geen garantie dat je dividend met winst uit kunt keren. Het is wel een leuke manier van investeren, want je kunt bedrijven zoeken die bij je passen en daar op investeren. Wanneer je aandelen koopt doe je dat online via een broker, zodat je overal op je telefoon kunt volgen hoe het aandeel ervoor staat. Veel succes met beleggen!

Show More