Friday, March 29, 2024

Bevindt de bank van de toekomst zich op de blockchain?

Onze wereld heeft banken nodig. Dit is al zo lang zolang er geld bestaat het geval. Doordat er een centrale partij is die de macht over het geld heeft, houdt men vertrouwen in het financiële stelsel. Toch zijn er anno 2022 minder gecentraliseerde oplossingen die het financiële stelsel kunnen dragen. Deze gedecentraliseerde oplossingen bevinden zich op de blockchain. Benieuwd waarom het mogelijk is de bank van de toekomst zich op een gedecentraliseerde blockchain zal bevinden? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je hier namelijk meer over.

Goedkoper en eerlijker

Over het algemeen wordt de blockchain technologie toegejuicht omdat deze gedecentraliseerd is. Er is dus geen ‘grote instantie’ die de controle over het financiële stelsel heeft. Het gehele stelsel kan hierdoor een stuk goedkoper ingericht worden en is daarnaast een stuk eerlijker. Het is goedkoper doordat er minder mensen betaald hoeven worden om het stelsel draaiend te houden en het is eerlijker omdat iedereen gelijk behandeld wordt op de blockchain. De bank op de blockchain fungeert namelijk aan de hand van smart contracts in plaats van aan de hand van algemene voorwaarden. Van deze smart contracts kan simpelweg niet afgeweken worden. Deze smart contracts zijn de basisregels van de blockchain en de blockchain kan simpelweg niet functioneren als deze contracten niet uitgevoerd worden.

Efficiënter

Doordat onder andere de bank en de identiteit van klanten op de blockchain geverifieerd kunnen worden middels een Non Fungible token, kunnen zaken een stuk sneller worden afgehandeld. Het geheel van processen wordt hierdoor een stuk sneller afgehandeld dan in het traditionele financiële stelsel. Je kunt hierdoor veel sneller en veiliger geld lenen, maar kunt ook gemakkelijker geld overschrijven naar anderen. Nu is dit in Nederland al ontzettend makkelijk, maar de blockchain maakt wereldwijde transacties enorm gemakkelijk. Toch zal er nog een hoop moeten veranderen om een volledige bank op de blockchain te laten draaien. De blockchain technologie wordt anno 2022 namelijk nog voornamelijk geassocieerd met de volatiele cryptocurrencies. Men heeft hier niet het gevoel mee alsof dit stabiel genoeg is voor het financiële stelsel. Wanneer men binnen nu en een aantal jaar echter zal beseffen dat de blockchain ook andere functionaliteiten heeft dan het verhandelen van cryptocurrencies, dan zal dit echter al snel in gebruik worden genomen!

Show More