Saturday, July 13, 2024

Wat zijn NFT’s?

NFT is een manier om een eigenaar te koppelen aan digitale objecten. Alles wat digitaal is wordt daarmee een soort digitaal kunstwerk. Dit is natuurlijk een interessante ontwikkeling en in dit blog gaan we daar iets dieper op in.

Hoe de NFT hype begon

De hype rondom NFT bestaat al best lang, maar op maart 2021 werd er een digitaal verzamelwerk verkocht voor 69 miljoen dollar. Dit kunstwerk is door een kunstenaar gemaakt waar hij 13 jaar aan gewerkt had. Nadat mensen deze bedragen gehoord hadden, werden NFT enorm interessant.

Wat betekent NFT?

Een NFT is een Non-Fungible Token: een niet inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Met zo’n certificaat kun je een digitaal object koppelen, bijvoorbeeld aan een afbeelding of een geluidsbestand. Wanneer je dit gekoppeld hebt kun je registreren in een blockchain. Dat is een open-source database waar iedereen kan zien van wie het is en wie het bijv. koopt. De registratie is gekoppeld aan je eigen digitale crypto portemonnee, omdat je via deze digitale portemonnee kunt bewijzen dat de NFT in jouw bezit is.

Het hele NFT concept is super bijzonder, omdat het technisch altijd een enorme uitdaging was om schaarste in een digitaal domein te creëren. Op internet is het namelijk enorm makkelijk om iets te kopiëren en vervolgens te delen. Door de NFT en Crypto technologie verandert dat ingrijpend en is er een nieuw waardesysteem gecreëerd.

NFT verkopen

Wanneer je een afbeelding wilt verkopen op een virtuele NFT-marktplaats, moet je eerst een account aanmaken op zo’n marktplaats. Dan upload je de afbeelding, met de metadata ervan. Dat zijn gegevens die bijvoorbeeld beschrijven hoe de afbeelding er uit ziet, tot stand is gekomen, waar het voor staat en wat het bijbehorende verhaal is. Je kunt het zien als een omschrijving bij een schilderij in het museum.

NFT waarde

De vraag blijft toch altijd wat de waarde van een NFT is en waarom dat zo is. Mensen hebben altijd waarde gehecht aan tastbare producten, zoals: schilderijen, horloges en auto’s. Maar digitale objecten hadden tot nu toe nooit waarde, omdat ze nooit uniek waren. NFT’s creëren nu de mogelijkheid om wel een eigenaar te verbinden aan de digitale objecten en laat de waarde enorm stijgen.

Show More