Friday, June 14, 2024

Welke beleggingsvormen moet je voor kiezen?

beleggen

Je hebt het vast wel gemerkt dat niet alleen een volle tank een flink stuk duurder is geworden, maar ook dat je meer moet afrekenen bij de supermarkt. De waarde van je geld daalt en daarmee wordt het leven steeds duurder. Met beleggen kun je er voor zorgen dat je geld weer meer waard wordt en je kunt er ook winst mee maken. Maar welke vormen van beleggen bestaan er eigenlijk?

Beleggen in aandelen

Wanneer je belegt in aandelen, koop je een klein stukje van een onderneming. Door een stukje te kopen profiteer je van het geld wat bij het bedrijf binnen komt. Een groot voordeel van beleggen in aandelen is dat ze makkelijk te handelen zijn. Het is als individu makkelijk om aandelen te verkopen of kopen via bijvoorbeeld een broker. Daarnaast heeft beleggen in aandelen een hoog potentieel rendement, wat natuurlijk erg interessant is. Echter is een groot nadeel dat aan deze beleggingsvorm hoge risico’s vast zitten omdat de prijs in een korte tijd flink kan fluctueren.

Beleggen in cryptovaluta

Tegenwoordig vliegen de cryptomunten je om de oren. Cryptovaluta zijn digitale betaalmiddelen zoals de Bitcoin, Ethereum en Dogecoin. Een heel groot voordeel van beleggen in cryptovaluta is dat je de mogelijkheid hebt op hele hoge winsten. Als je kijkt naar de cijfers van de afgelopen jaren van bestaande cryptomunten, dan zie je dat deze koersen meerdere keren extreem omhoog schoten. Als je op het juiste moment in cryptovaluta investeert en deze op het juiste moment weer verkoopt, dan kun je veel geld verdienen. Helaas kunnen deze hoge pieken ook even snel gevolgd worden door extreme daling waardoor je veel geld kunt verliezen.

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door een onderneming of de overheid. Wanneer je een obligatie aanschaft, dan leen je geld uit aan een bedrijf of de overheid. Voor deze lening ontvang je in ruil rente over je investering. Een groot voordeel van beleggen in obligaties is dat het risico heel laag is. Daarnaast zijn obligaties vast renderende beleggingen, waardoor je regelmatige en voorspelbare rentes ontvangt. Omdat deze beleggingsvorm een lager risico heeft, ligt de rente wel weer laag.

Beleggen in ETF

Een Exchange Traded Fund (ETF) wordt ook wel een indextracker genoemd. Het is een beleggingsfonds dat op de beurs kan worden verhandeld zoals een aandeel. Een groot verschil met een traditioneel beleggingsfonds is dat een ETF niet actief maar passief wordt belegd. Vergeleken met andere soorten fondsen, hebben ETF’s vaak lagere kosten, wat natuurlijk een groot voordeel is. Nog een groot voordeel is dat je met ETF je je investering spreidt over verschillende markten en/of landen. Je hoeft dus geen losse aandelen te kopen om je risico’s te spreiden, maar met een ETF koop je deze in één keer. In ETF beleggen is daarnaast ook nog eens transparant omdat je eenvoudig de koers kunt opzoeken en elke dag worden de bezittingen bekend gemaakt. Bij een traditioneel beleggingsfonds is dit maandelijks of per kwartaal.

 

Show More