Thursday, April 25, 2024

6 tips om je te helpen bij beleggen.

Beleggen is voor de een een hobby, voor de ander een sport en weer voor een ander zijn of haar beroep. Als beginnende belegger is het vaak moelijk de weg te vinden in de beleggerswereld.

Bent u van plan om te gaan beleggen? We hebben hier een zestal gouden tips voor starters.

  1. Ook garantieproducten vragen om uw alertheid

Particulieren voelen zich aangetrokken tot beleggingsproducten die een zekere mate van veiligheid beloven. Hierdoor raken bijvoorbeeld garantieproducten, waarbij de instelling die het fonds uitgeeft een kapitaalgarantie verstrekt, meer en meer in trek. In de volksmond heet deze vorm van veiligheid ook wel inleggarantie. Deze garantie geldt vrijwel altijd voor een bepaalde einddatum.

Ondanks het woord garantie, is het toch wijselijk om ook uw garantieproducten actief te blijven volgen, daar een uitgegeven garantieproduct op een gegeven moment ‘dood geld’ kan bevatten.

Neem bijvoorbeeld een garantieproduct, die is uitgegeven in 2007 bij een AEX-index van circa 535. Momenteel staat de AEX rond de 325 punten. Het in het voorbeeld genoemde garantieproduct gaat pas meelopen met de index vanaf 535 punten. Tot die tijd doet het geld nagenoeg niets. Dat is in elk geval gegarandeerd.

Beter kunt u kijken naar een garantieproduct met een lagere koers. Deze biedt meer potentieel om mee te profiteren van de beursstijgingen die wel binnen handbereik liggen. Bijvoorbeeld een garantieproduct, welke is uitgegeven bij een AEX-index van 354. Dit is wel iets duurder, maar loopt wel al mee met de index vanaf 354 punten. Op die manier blijft uw geld voor u in beweging.

  1. Nieuwe tijden, nieuwe kansen: obligaties bieden veel mogelijkheden

In de storm van de kredietcrisis, toen de spanning het hoogst was, dumpten beleggers hun aandelen en kochten staatsleningen. Ook bedrijfsobligaties werden verkocht en daalden in waarde. Hierdoor zijn kansen ontstaan.

Omdat op staatspapier niet veel koerswinst meer verwacht wordt, is het verstandig deze assets te onderwegen en nu bedrijfsobligaties van stabiele ondernemingen aan te schaffen. Doordat deze afgelopen tijd werden afgedankt, bereikten zij zeer interessante koersen.

De vaste rente geldt over 100 procent, waardoor het effectief rendement nu vaak veel hoger ligt. Op het moment is het niet ongebruikelijk een dergelijke lening voor 90 procent te kopen. U krijgt de vaste rente, maar daarnaast wordt de obligatie afgelost tegen 100 procent. Hierdoor ontstaat in dit voorbeeld nog eens 10 procent extra koerswinst.

Obligaties kunnen in looptijd, condities en rente veel van elkaar verschillen. Vergelijkt u dus vooraf goed welke van de vele verschillende obligaties het beste past bij uw individuele situatie.

  1. Verandering is noodzakelijk

Toen u uw portefeuille aanschafte, paste hij (hopelijk) goed bij de marktomstandigheden van dat moment. Echter, de omstandigheden zijn zeker afgelopen jaar danig veranderd. In een ideale situatie zou u uw portefeuille iedere dag tegen het licht houden (of laten houden) om te bepalen of deze nog bij de huidige marktomstandigheden past.

Veel beleggers steken in deze lastige tijden hun kop in het zand. Met onoverdacht ’niets doen’ loopt u niet alleen kansen mis, u loopt ook grotere risico’s.

  1. Veilig beleggen: als uw bank het niet kent, koop het dan niet

Een van de aanstichters van de financiële crisis zijn de zogenoemde special products zoals bijvoorbeeld de CDO’s (Collateralized Debt Obligations). Financiële producten waarin risicovolle onderdelen zijn verpakt en doorverhandeld.Rondom deze producten is een bizarre situatie ontstaan. Noch de verkopers, noch de kopers wisten op enig moment nog wat deze special products behelsde. Laat staan dat zij wisten wat de gevaren waren of hoe deze konden worden bestreden. Veelal is de prospectus van een dergelijk product vuistdik en in onbegrijpelijk Engels opgesteld. Niet erg transparant dus.

Als uw bank u niet kan vertellen wat een product inhoudt, koop het dan niet. Hebt u assets waarvan u niet weet wat ze precies bevatten? Doet u navraag bij uw bank of google ze eens.

  1. Beter overzicht, meer controle

Een beleggingsfonds is een ‘mandje’ met aandelen of andere beleggingsinstrumenten. Vaak wordt een beleggingsfonds geadviseerd vanwege de spreiding die in het fonds zit. Fondsen hebben echter ook nadelen. Allereerst is het rendement van een fonds altijd minder dan de som van de onderliggende stukken. Dat komt simpelweg omdat er allerlei kosten worden berekend.

Ten tweede kunt u een individueel aandeel dat onderpresteert niet zelfstandig vervangen voor een ander. Vergelijk een fonds met het spreekwoordelijke bord pap. Prima voeding, maar een echte belegger zal de krenten uit de pap willen.

Als u zelf gespreid uw eigen portefeuille inricht – of laat inrichten – dan heeft u dezelfde risicoverdeling als in een fonds, zonder dat u de verborgen kosten betaalt. Daarbij kunt u inspelen op ontwikkelingen in de markt of bij een specifiek aandeel. Een zelfbeheerde portefeuille is transparant, flexibel en wendbaar, wat in schril contrast staat tot grote beleggingsfondsen.

  1. Beschermd instappen: putopties verzekeren de investering

De huidige koersen zijn voor veel mensen een aantrekkelijk moment om in te stappen in de markt. Rationeel zien zij mogelijkheden, maar ze worden weerhouden door angst. Voor hen zijn ‘putopties’ een zeer interessant beleggingsinstrument.

Een putoptie verzekert u tegen een waardedaling van een aandeel. Na afloop van een vooraf vastgestelde looptijd kunt u uw aandelen minimaal tegen een vaste waarde van de hand doen. Het werkt in zekere zin net als een brandverzekering op uw huis, alleen hoeft u bij een putoptie geen ellenlange polisvoorwaarden van verschillende aanbieders door te spitten.

Show More